joi, 22 noiembrie 2007

Despre verticalitate şi echidistanţă în presa românească

Ne-a atras atenţia un articol din presa de astăzi. Este vorba de editorialul „Băsescu avea dreptate” semnat de Ioana Lupea şi publicat de ziarul Evenimentul Zilei. Lăsând la o parte titlul editorialului, care este unul previzibil pentru Ioana Lupea, vom trece direct la subiect.

În editorialul cu pricina autoarea se referă la intenţia Guvernului de a desfiinţa DNA, având la bază o aşa-zisă declaraţie a ministrului Chiuariu. Până aici nimic relevant. Problema apare în momentul în care am constatat (după o sumară documentare jurnalistică) că întregul material, de la un cap la altul, este o speculaţie de presă. Să vedem despre ce e vorba.

Marţi, 20 noiembrie a.c., ministrul Chiuariu s-a întâlnit cu reprezentanţii presei străine. În urma acelei întâlniri, a rezultat o ştire, lansată de agenţia Reuters, prin care se arăta că ministrul Justiţiei a declarat că „UE împiedică lupta împotriva corupţiei”. Precizăm că, din toţi participanţii la acea reuniune, ştirea a fost dată doar de Reuters.

În urma acestei ştiri, Ministerul Justiţiei a dat un comunicat de presă în care a precizat faptul că informaţiile şi afirmaţiile conţinute în ştirea Reuters sunt eronate şi scoase din context. Cu alte cuvinte, s-a infirmat faptul că informaţia vehiculată de Reuters ar fi fost asumată de Ministerul de Justiţie.

Tot din presă aflăm (atenţie, din Evenimentul Zilei) că purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Grey, rugat să comenteze acest subiect a arătat că salută „faptul că ministrul român al justiţiei şi-a clarificat comentariile. El (ministrul – n.n.) afirmă că a fost incorect citat”.

Şi acum să revenim la editorialul Ioanei Lupea. Ce este la mijloc: lipsă de profesionalism sau rea-voinţă? Răspunsul este, în ambele variante, unul dezamăgitor.

Niciun comentariu: